top of page
iStock-156795989_header_edited.jpg
TIVOA-logo-RGB.png

Alle talen tellen

Erkennen, benutten en ontwikkelen

Ga eens na: hoe ga jij om met andere talen of dialecten in jouw leslokaal? Verbied je het gebruik ervan, of zijn alle talen en dialecten even welkom?
Als iemand Nederlands, Engels, Frans en Spaans spreekt, roept dit vaak de reactie op: spreek jij vier talen, wow! Maar wat als iemand Frans, Berbers en Standaardarabisch spreekt? En Nederlands aan het leren is? Roept dit dan dezelfde bewondering op? 

​

Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om alle talen die studenten spreken te erkennen, benutten en ontwikkelen. Voordat je dit kunt doen, is het goed om je kennis over meertaligheid te vergroten. Hieronder een aantal belangrijke weetjes op een rij.

Wist je dat...

  • Bij het leren van nieuwe taal bouwen we voort op de taal die we al beheersen. Talen zitten elkaar dus niet in de weg. Sterker nog, het is goed om de moedertaal te gebruiken om een nieuwe taal beter te begrijpen. 

  • Studenten met een andere moedertaal hebben niet per se een taalachterstand. Een taalachterstand krijg je door op te groeien in een omgeving waar weinig taalaanbod is. Dat heeft vaak te maken met sociaal-economische klasse en niet met het feit dat de student uit een ander land komt.

  • Uit onderzoek blijkt dat docenten minder verwachten van anderstalige studenten, waardoor ze vaak een lager schooladvies krijgen. Ook blijkt dat docenten anderstalige studenten minder vaak de beurt geven in de klas. 

  • Als we de Nederlandse taal als enige mogelijkheid zien binnen het onderwijs, creëren we kansenongelijkheid. We sluiten de anderstaligen buiten en hierdoor komt de taalvaardigheid nog meer onder druk te staan. Taal leer je immers vooral door interactie.

  • Vaak is de thuistaal van studenten een belangrijk onderdeel van de identiteit. Als we dat niet erkennen, heeft dit een negatieve invloed op het zelfvertrouwen en de motivatie van onze studenten.
     

Hieronder lees je een aantal tips om meertaligheid meer ruimte te geven tijdens jouw lessen.

Tips

  • ​​Wees je bewust van impliciete vooroordelen die je kunt hebben over anderstalige studenten.

  • Verdiep je in de thuistalen van jouw studenten en wat deze taal voor ze betekent. 

  • Sta toe dat studenten met dezelfde thuistaal overleggen over de opdracht. 

  • Laat de student gebruik maken van een (online) woordenboek tijdens het lezen of maken van opdrachten.

TIVOA-logo-RGB.png

© 2023 - Sara Wolvenne

​

bottom of page