

De studenten hebben ons nodig!
Basisvaardigheden
Het kan je bijna niet ontgaan zijn: de basisvaardigheden van studenten gaan achteruit. Maar hoe staat het met de taalvaardigheid van de studenten op ons roc? Helaas zijn er geen data beschikbaar waaruit we kunnen aflezen hoe het staat met het taalniveau. Toch wordt door de docenten de taalvaardigheid van studenten wel als een probleem ervaren, met name de lees- en schrijfvaardigheid blijft achter. Uit onderzoek blijkt dat 52% van de mbo-studenten hulp wil bij het versterken van hun taalvaardigheid. Dat is de helft van jouw klas!
Tegen welke problemen lopen onze studenten dan aan?

Lees onderstaande tekst
Een krant is beter dan een tijdschrift. Op het strand is een betere plek dan op straat. In het begin is het beter om te rennen dan om te lopen. Misschien moet je het verschillende keren proberen. Je moet even oefenen, maar het is makkelijk om te leren. Zelfs jonge kinderen kunnen het. Als het eenmaal lukt, kan niets je meer tegenhouden. Vogels komen bijna nooit te dichtbij. Maar regen kan de pret snel bederven. Als teveel mensen het tegelijk doen, kan dit een probleem zijn. Want je hebt veel ruimte nodig. Als er geen problemen zijn, is het heel rustgevend. Je kunt het vastbinden aan een steen. Maar als het ervan losraakt, kun je het niet nog een keer opnieuw proberen.
​
Heb je begrepen waar deze tekst over gaat? Waarschijnlijk niet. Er is in dit geval helemaal geen aandacht besteed aan de context. Dit is een probleem dat veel studenten ervaren: een gebrek aan context, waardoor ze de lesstof niet kunnen volgen. Met een aantal simpele aanpassingen kun je ervoor zorgen dat de context voor de studenten helder is.
​
En waar ging die tekst nou over? Lees de tekst nog eens met in je achterhoofd het onderwerp: vliegeren.
Tips voor een rijke context
-
Activeer voorkennis:
-
Inventariseer wat studenten al weten over het onderwerp;
-
Laat studenten aanvullende informatie over het onderwerp zoeken;
-
Verbind het lesonderwerp aan de actualiteit.
-
-
Maak het onderwerp zichtbaar en tastbaar:
-
Zorg voor ondersteunend beeld- en tekstmateriaal;​
-
Belicht het onderwerp van verschillende kanten door gevarieerd lesmateriaal aan te bieden (krantenartikel, filmpje, column, tekst uit een vakblad en/of een studietekst).
-

© 2023 - Sara Wolvenne
​